ΓΙΩΡΓΟΣ  ΔΕΡΠΑΠΑΣ
(1937-2014)

Ο Γιώργος Δέρπαπας γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1937. Το 1957 εγκαθίσταται στο Αμβούργο όπου κάνει σπουδές πολιτικών και οικονομικών επιστημών. Ύστερα από παραμονή δέκα χρόνων επιστρέφει στην Αθήνα. Από το 1960 ασχολείται αποκλειστικά με τη ζωγραφική.

Full CV

Τα πρώτα του έργα είναι κυρίως σχέδια με επιρροές από το σουρεαλισμό και το κλίμα της ζωγραφικής του φανταστικού της Σχολής της Βιέννης. Μετά το 1964, φτιάχνει έργα με σινική μελάνη, λάδι σε μουσαμά και ξύλο και χρησιμοποιεί ζωγραφικά κολλάζ.
Από το 1965 το έργο του παρουσιάζει επιρροές από τον παραμορφωτικό σουρρεαλισμό του Dali καθώς και αναφορές στο Magritte και τον Max Ernst.
Στη ζωγραφική του συνυπάρχουν θέματα της αρχαίας και της βυζαντινής τέχνης.
Ο Γιώργος Δέρπαπας είναι γνωστός για τις προσωπογραφίες του και για την επίδραση που δέχεται από τύπους της βυζαντινής ζωγραφικής.
Tο έργο του έχει παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, όπως στην Γερμανία το 1964 στην gallery Tillybs, Hamburg και Die Insel, Μanheim και στην Ελλάδα.
΄Εργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναιων, το Μακεδονικο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, της Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και σε πολλές ιδοωτικές συλλογές.

Full CV


Museums and Public Collections

Learn More


View Less