ΣΠΥΡΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ (1960)

Ο Σπύρος Κρητικός γεννήθηκε στο Αίγιο. Αρχικά μελέτησε βυζαντινή αγιογραφία κοντά στο Γιάννη Βασιλόπουλο. Στη συνέχεια σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) στην Αθήνα (1981-1986) ζωγραφική με τους Γιάννη Μόραλη και Δημήτρη Μυταρά και ιστορία της τέχνης με τη Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα.

Full CV

Ακολούθως μετέβη με υποτροφία της Α.Σ.Κ.Τ. στο Παρίσι (1987-1990), όπου συνέχισε τις σπουδές του στην École Nationale Supérieure des Beaux Arts με δασκάλους τους Vladimir Velicovic και Henri Cueco και στην École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs κοντά στο Denis Rival.
Την πρώτη του ατομική έκθεση έκανε το 1989 στην Αθήνα στο Καλλιτεχνικό-Πνευματικό κέντρο Ώρα. Ακολούθησε σειρά άλλων ατομικών και ομαδικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σημαντικές ατομικές εκθέσεις του είναι αυτές που πραγματοποιήθηκαν στην Mihalarias Art το 1996, το 2000 και το 2002. Έργα του συμπεριλήφθησαν στη Συλλογή Βλάσση Φρυσίρα και διαδοχικά εκτέθηκαν στην Πινακοθήκη Πιερίδη, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ύδρας και στο Μεταβυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου.
Στο έργο του κυριαρχεί η παραστατικότητα σε αρμονία με την οφθαλμαπάτη, ενώ είναι εμφανής η αναφορά του στη φλαμανδική σχολή καθώς και την βυζαντινή αγιογραφία. Το έργο του είναι επηρεασμένο από τη φλαμανδική τέχνη συνδυάζοντας πάντα το ελληνικό στοιχείο. Η θεματογραφία του περιλαμβάνει Νεκρές Φύσεις, παλαιά μουσικά όργανα, χειρόγραφα, ελληνικά καράβια και ποικίλα αντικείμενα. Απεικονίζονται πάντα ρεαλιστικά, με έντονα χρώματα , πληθωρική διάθεση, σχεδιαστική λεπτομέρεια και ιδιαίτερη προσοχή στις πάτινες και τις υφές των επιφανειών.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Full CV


Museums and Public Collections

Learn More


View Less